Menu Sluiten

Stroomopwaarts bij de turquoise Brúará

De waterval voor onszelf

Ik kan me nog goed voor de geest halen, dat ik voor het eerst de Brúarfoss bezocht. Het was een hele ontdekking. Parkeren, dat deden we ergens in de verbreding van een zandweg, waar we onze auto net kwijt konden. Vanaf daar ploeterden we te voet, over een modderig pad, stapten we over grote stenen door een rivier, en bereikten uiteindelijk de turquoise waterval. We hadden de waterval voor onszelf. Er was op wat vogels na in de verre omtrek geen levend wezen te ontdekken.

Nadat we de waterval goed hadden bekeken, en ik intensief had gefotografeerd, keek ik vanaf de brug, stroomafwaarts en bedacht me dat de Brúarfoss, vast niet de enige waterval in deze rivier was.

De prachtige waterval Hlauptungufoss

Jaren later, het pad dat wij gebruikten was afgesloten, was er een nieuw pad. Een pad dat de loop van de rivier Brúará volgde. Het pad volgde de rivier nauwgezet, en zo nu en dan moest je echt goed uitkijken om niet twee of drie meter naar beneden te glijden, en zelf in het turquoise water terecht te komen. Mijn vermoeden van meer watervallen werd wel bevestigd. De prachtige Hlauptungufoss, welke ik zelfs mooier vind dan de Brúarfoss, en iets verder stroomopwaarts ook nog de Miðfoss.

Witschuimend water markeert ons doel

Onlangs liepen we deze route weer een keer. Het voornemen was, om de eerste drie watervallen zo snel mogelijk voorbij te lopen en dan verder. Verder waarheen? Op Google-Earth had ik een paar kilometer stroomopwaarts enkele stroomversnellingen en/of watervallen ontdekt. Google-Earth is niet echt heel gedetailleerd in dit gebied, dus het enige wat ik zeker wist, was dat er wildschuimend water te zien was.

Een nieuwe ontdekkingsreis

Omdat we de highlights van IJsland ondertussen al vaak hebben gezien, was het nu tijd voor een nieuwe ontdekkingsreis. Weg van de “relatieve” drukte van de Brúarfoss, weg van de gebaande paden, maar zelf weer gaan ontdekken. Te gaan waar nog geen mensen – of in ieder geval nog niet heel veel mensen- waren gegaan.

De wandeling was een verademing. Smalle paadjes, soms een jeeptrack waar zo te zien al jaren niemand had gereden, en een immens gevoel van “alleen op de wereld”. Dit was het IJsland zoals ik het had ervaren tijdens mijn eerste bezoeken aan dit fantastische land.

 

 

Nog niet aan het eind van onze ontdekkingsreizen

Aangekomen bij ons “Google-Earth” moment hebben we echt uren zitten genieten van het turquoise wild stromende water. Een nieuwe ontdekking, en een reden om nogmaals terug te gaan. Verder stroomopwaarts heb ik geloof ik nog iets gezien…. Nog niet aan het eind van onze ontdekkingsreizen

.

Mijn publicatie "IJslandse Parels"

 

Mijn nieuwste publicatie over IJsland. Meer dan 100 toplocaties in IJsland die je gezien wilt hebben. Alle locaties zijn voorzien van de coördinaten voor je navigatie! 
IJslandse Parels is de perfecte voorbereiding voor je IJslandreis. 

Bestel het hier!

 

 

Heb je interesse in een fotografiereis? Kijk eens op mijn site voor het actuele aanbod. Klik Hier

Al mijn IJslandreizen zijn een samenwerking met:

IJslandtours
IJsland Tours, de specialist voor al uw IJsland reizen