Menu Sluiten

Een bijzonder fenomeen, de geiser Strokkur

Verrast door het moment suprême

Al vaak, en steeds met veel ontzag, was ik getuige van de uitbarsting van de geiser Strokkur. Iedere keer als ik daar stond werd ik vergezeld door mijn camera, waarmee ik probeerde, en regelmatig slaagde dit prachtige fenomeen vast te leggen. Turend naar het zachtjes schommelende water, met steeds de belofte van een eruptie. Vaak was het een kleine schijnbeweging, waarna het water weer terugzakte en weer even bleef deinen.

En dan, ondanks dat de belofte van een eruptie er steeds was, werd ik steeds weer verrast door het moment suprême. In de loop van de jaren leerde ik steeds weer bij, en wist ik mijn camera steeds sneller in de juiste positie met de juiste instellingen klaar te hebben staan, zodat zelfs de verrassing mij niet meer verraste.

Een moment van verzadiging

En hoe vreemd het ook klinkt, er komt een keer een moment van verzadiging. Het fotograferen gaat op automatische piloot, en hoewel het steeds weer een bevredigend gevoel geeft, is de beloning achteraf toch minder euforisch.

Het besef dat je minder euforisch wordt over je foto’s kan in hoofdzaken twee dingen met je doen. Het eerste, je geeft het op. “De” foto heb je al, dus de camera kan in de rugzak blijven. Het tweede, je probeert anders naar je onderwerp te kijken, en probeert door je creativiteit in de strijd te gooien, te komen tot die “andere foto”.  

Mensen inspireren

Een paar jaar geleden besloot ik de veilige standaardfoto aan mij voorbij te laten gaan. De hemel was bijna strak blauw, en een stralend zonnetje zette de Strokkur vol in het licht. Ik besloot om mezelf recht tegenover de zon te positioneren, en wachtte op het juiste moment. Ik weet niet meer of het meteen de eerste keer lukte, maar op die dag schoot ik een foto, waarvan later één van mijn deelnemers aan een fotografiereis, mij trots een gelijksoortig resultaat liet zien, en zei: “Deze foto zag ik van jou, en die wilde ik namaken”.

Mijn foto had als resultaat dat ik iemand had weten te inspireren. Volgens mij is dat het hoogst haalbare dat je als fotograaf kunt halen. Mensen inspireren!

De foto die ik toen maakte prijkt nu op de cover van mijn boekje “Fotograferen op IJsland”.

Als tegenlicht ook niet meer voldoende is

Met het maken van deze foto had ik ook mijn moment van euforie weer terug gevonden. Wat had ik geleerd? Hoe je ook fotografeert, er is altijd nog ruimte voor “anders”. Met deze gedachte fotografeer ik eigenlijk altijd. Je bent nooit klaar. Ander licht, een ander seizoen, een andere setting in de camera geeft steeds een ander resultaat, daarom verveelt IJsland mij na ruim veertig bezoeken nog steeds niet.

Na mijn “inspirerende” foto kwam ik nog verschillende keren bij de Strokkur. Maar de omstandigheden lieten mij in de steek, of gaven mij niet de inspiratie weer eens wat anders te proberen. Er borrelde wel wat ideeën op voor een ander soort “Strokkur” fotografie. Het soort waarvoor ik wel al een en ander experimenteerde, maar waarvoor een strak blauwe lucht essentieel was.

Het beoogde resultaat

Tijdens onze wandeling langs de rivier Bruár (vorige blogje) was de hemel strak blauw. Hoewel we beide al heel wat kilometers in de benen hadden zitten, wist ik dat we dit moment niet voorbij moesten laten gaan. De Strokkur ligt op slechts een steenworp afstand van de rivier Bruár, dus niet veel later stond ik tegenover de zon, met tussen mij en de zon niets anders dan de Strokkur. Het idee? Meestal wordt de Strokkur gefotografeerd met een snelle sluitertijd om zo iedere druppel in de lucht te “bevriezen”. Ik wilde dit keer proberen de beweging van het water vast te leggen door te werken met lange sluitertijden. Voor mij was ¼ seconde belichtingstijd de juiste instelling om mijn beoogde resultaat te behalen.

 

Mijn publicatie "IJslandse Parels"

 

Mijn nieuwste publicatie over IJsland. Meer dan 100 toplocaties in IJsland die je gezien wilt hebben. Alle locaties zijn voorzien van de coördinaten voor je navigatie! 
IJslandse Parels is de perfecte voorbereiding voor je IJslandreis. 

Bestel het hier!

 

 

Heb je interesse in een fotografiereis? Kijk eens op mijn site voor het actuele aanbod. Klik Hier

Al mijn IJslandreizen zijn een samenwerking met:

IJslandtours
IJsland Tours, de specialist voor al uw IJsland reizen