Menu Sluiten

Op ontdekkingsreis in de mystieke Nauthúsagil

Op ontdekkingsreis in de mystieke IJslandse Nauthúsagil

Als je denkt dat je IJsland kent als je broekzak, wordt het tijd om te kijken of er wellicht nog meer zakken in je broek zitten. Speuren op het internet, ver inzoomen op Google-Earth. Het is vaak een verrassing welke verborgen parels je dan nog kunt ontdekken.

Tijdens een van mijn speurtochten op Google-Earth zag ik een icoontje van een camera. Ik klikte erop en zag een waterval die ik nog niet eerder gezien had. Ik zoomde een stukje uit, en speurde op de kaart naar meer aanwijzingen. Het enige dat ik tijdens deze ontdekkingsreis ontdekte, was de naam van de kloof waarin de waterval lag, en een donkere streep op de kaart, waar de kloof lag. Ik noteerde de naam, en sloeg de gegevens op, voor later gebruik.

Voor onze meest recente reis hadden we al besloten dat we weinig in de auto wilden zitten, veel wilden wandelen, maar vooral nieuwe dingen wilden ontdekken. Steeds terugkeren naar de bekende plekken is leuk, maar IJsland opnieuw ontdekken is veel leuker.

Stappen van steen naar steen

Na eerst een keer op de verkeerde locatie geparkeerd te hebben, stonden we niet veel later aan het begin van onze ontdekkingsreis in de mystieke IJslandse Nauthúsagil. Een kloof met veel bochten, met mos beklede wanden, en vooral veel frisgroen van weelderig groeiende lijsterbessen.

We stapten over stapstenen, waarbij we ons zo nu en dan aan de rotswand moesten vasthouden, en vergaapten ons, terwijl we steeds dieper, de tevens dieper wordende kloof inliepen. Het bijna lichtgevende groen stak mooi af tegen de diepzwarte rotswanden.

Een kleine waterval leek een bijna onneembare hindernis. Het lijkt zo makkelijk. Stappen van steen naar steen, slechts vier stappen scheiden ons van de overkant. Maar de eerste stap van die vier durfden we niet te zetten. Is de steen glad of stroef? Ligt de steen vast, of kantelt hij zodra je erop gaat staan.

Op blote voeten verder

Na een korte tijd van twijfelen, wat wel een eeuwigheid leek, besloot ik mijn schoenen uit te trekken. Mijn schoenen uittrekken vind ik echt een nachtmerrie. Van die hoge wandelschoenen, met veters die van links naar rechts, van rechts naar links, en weer van links naar rechts geregen zitten. Als het niet per se hoeft, houd ik mijn schoenen aan. Maar het verlangen om naar de overkant te komen was groter dan de weerzin om mijn schoenen uit te doen.

Mijn sokken stopte ik in de schoenen, en de schoenen knoopte ik met de veters aan elkaar vast. Met de schoenen, doelloos hangend om mijn nek wist ik op blote voeten de overkant te bereiken. Met behulp van een stevige, in de wand verankerde ketting, wist ik de laatste meters langs een steile wand te overbruggen. Een laatste klim, bracht me op gelijke hoogte met de verrassing van deze kloof. Een door zachtgroen mos omrande waterval stortte hier van grote hoogte naar beneden.

Een moment van bijna volmaakt geluk

Een moment van bijna volmaakt geluk. Bijna volmaakt want ik stond nog alleen. Ans was mij niet gevolgd. Ik liep terug naar de ketting, en klom langs de ketting eerst naar beneden, en toen langs de steile wand verder naar de waterval waar ik straks de vier stappen niet durfde te nemen. Mijn schoenen had ik inmiddels aan, en vanaf deze kant zagen de stapstenen er ineens een stuk makkelijker uit. Ik zette de vier stappen naar de overkant, en wist mij, gezekerd door mijn “ervaring” Ans mee naar de overkant te loodsen. Niet veel later stonden we samen bij de waterval. Nu wel een moment van puur geluk.

Mijn publicatie "IJslandse Parels"

 

Mijn nieuwste publicatie over IJsland. Meer dan 100 toplocaties in IJsland die je gezien wilt hebben. Alle locaties zijn voorzien van de coördinaten voor je navigatie! 
IJslandse Parels is de perfecte voorbereiding voor je IJslandreis. 

Bestel het hier!

 

 

Heb je interesse in een fotografiereis? Kijk eens op mijn site voor het actuele aanbod. Klik Hier

Al mijn IJslandreizen zijn een samenwerking met:

IJslandtours
IJsland Tours, de specialist voor al uw IJsland reizen