Menu Sluiten

Even kennismaken

Mijn naam is Gerry van Roosmalen. Mijn interesse voor IJsland ontstond in mijn tiende levensjaar. De vulkaanuitbarsting van de Eldfell op Vestmannaeyjar, hier beter bekend als de Westmaneilanden werd in het nieuws breed uitgemeten. Ik zag de beelden van de vuurfonteinen, de rookkolommen en was via de tv getuige van de huizen die langzaam door de lavastroom werden opgeslokt.

Doordat de dingen gaan zoals ze gaan duurde het uiteindelijk tot 1999 alvorens ik voor het eerst voet aan land zette van het voor mij tot de verbeelding sprekende IJsland. Mede door dit bezoek kwam er een enorme ommekeer in mijn leven. 

De ommekeer

De liefde voor fotografie die ik van kinds af aan had, werd aangewakkerd. De wens om te gaan schrijven, werd hier weliswaar voorzichtig, maar wel in gang gezet. Mijn carrière in de automatisering beëindigde ik een jaar later en ik startte de opleiding tot vakfotograaf aan de Fotovakschool te Apeldoorn.

Na twee afgeronde specialisaties in 2004, reportage en portret, volgde ik twee jaar een mentorschap voor documentair fotograaf.  Dit mentorschap in combinatie met een vakantie naar Groenland zette mij op het spoor voor mijn eerste boek “Waarom Groenland…”, dat verscheen in 2010 als paperback, en later werd heruitgegeven als iBook.

Ode aan IJsland

In 2012 verscheen mijn eerste IJsland boek, “Ode aan IJsland”. Een boek waarin ik mijn foto’s van de tot de verbeelding sprekende IJslandse landschappen bundelde met de eerste indrukken die mij overvielen toen ik voor het eerst oog in oog met deze landschappen stond.

Fotografiereizen

Vanaf 2007 begon ik als gids reizen naar IJsland te begeleiden bij IJsland Tours. Het gidsen ging mij goed af, en ik leerde mede dankzij mijn chauffeur, steun en toeverlaat Þórður veel over het land. Vanaf 2010 begon ik met het organiseren van fotografiereizen. Vanwege mijn fascinatie voor De Aurora Borealis vinden deze reizen meestal plaats in de maanden maart en oktober. In deze maanden is er voldoende licht om de dagen te vullen, maar ook voldoende kans op noorderlicht voor bijna gegarandeerde slapeloze nachten, gevuld met fotografie.

In 2017 verscheen mijn fotografiegids “Fotograferen op IJsland” een handig gidsje met veel tips en wetenswaardigheden over landschapsfotografie. Hoewel je het boekje natuurlijk wereldwijd kunt gebruiken, want een landschap is een landschap, heb ik me qua inhoud voornamelijk gericht op enkele bijna typische IJsland fenomenen. Het is een verzameling van antwoorden op veel gestelde vragen die ik gedurende mijn fotografiereizen vaak hoor.

IJslandse Parels

In 2020 kwam de reiswereld, en daarmee ook enkele van mijn  projecten, helemaal tot stilstand. Bladerend door mijn foto’s van IJsland werd in mijn hoofd een zaadje gepland dat ook meteen begon te kiemen. Waarom zou ik geen boek maken waarin voor mijn foto’s een hoofdrol is weggelegd, maar waarnaast ook grote rollen komen voor relevante informatie en locatiegegevens. Het idee kreeg de werktitel “100 IJslandse Toplocaties”. Toen ik de honderd locaties passeerde was dat het moment om de werktitel te wijzigen in de definitieve titel, “IJslandse Parels”.

Nieuwe ideeën

Naast IJslandse Parels, heeft de afgelopen tijd van bezinning ook een aantal nieuwe ideeën opgeleverd. Ideeën waarvan ik hoop dat ik ze in 2022 kan uitvoeren, en met een beetje geluk ook kan publiceren

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwe publicaties? Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief.