Menu Sluiten

Noorderlicht fotoreis: Noord en West-IJsland. 16 tot en met 23 oktober 2021

We gaan weer!

Een steeds groter verlangen om weer af te reizen naar het oerland, IJsland maakt zich van mij meester. Het land wat je bijna enkel kunt beschrijven in superlatieven. De grootste gletsjer van Europa, de meest krachtige waterval van West-Europa, unieke geothermische gebieden, en recent de uitbarsting van de vulkaan Fagradalsfjall in het Geldingadalir.

16 Oktober reizen we weer af naar dit fotogenieke land. We zetten het daglicht maximaal in om de mooiste plekken te bezoeken en in beeld te brengen. In de avonduren bespreken we fotografische technieken, bekijken en bespreken foto’s, of discussiëren we over uiteenlopende onderwerpen. Natuurlijk alles met een constante blik naar buiten om zeker te zijn dat we de Aurora Borealis niet missen. 

De prijs voor deze reis is:

  • Inclusief vluchten
  • Inclusief luchthavenbelasting
  • Inclusief alle overnachtingen
  • Inclusief 7 keer ontbijt en 7 keer diner
  • Inclusief alle vervoer-ter-plaatse
  • Inclusief de workshop “fotograferen op IJsland”
  • Inclusief het boek “fotograferen op IJsland”

Niet inbegrepen

Lunch ⋅ persoonlijke uitgaven ⋅ eventuele toeslagen.

Prijs vanaf € 2345,00 p.p. 

Bijkomende kosten: Reserveringskosten € 35,00
Calamiteitenfonds € 2,50

Kennismakingsbijeenkomst Fotograferen op IJsland

Een paar weken voor vertrek (datum nog nader te bepalen) is er bij IJsland tours op kantoor een kennismakingsbijeenkomst en een korte workshop “Fotograferen op IJsland”. 

In deze workshop worden enkele technieken besproken en krijg je onder andere te horen welke filters eigenlijk in je fotototas niet mogen ontbreken, hoe je de camera in goede conditie houdt, en hoe je fotografeert bij “extreme” koude.

Bij de workshop hoort natuurlijk ook het 70 pagina’s tellende boekje “Fotograferen op IJsland”.

70 pagina's met praktische tips om IJsland mooi en veilig in beeld te brengen

Zaterdag 16 oktober

Aankomst en de rit naar onze eerste accommodatie

Vroeg in de middag vertrekken we vanaf Schiphol naar Keflavík, het internationale vliegveld van IJsland. Via het kustplaatsje Akranes rijden we naar de omgeving van Borgarnes voor onze eerste accommodatie. In Akranes brengen we een bezoek aan twee fotogenieke vuurtorens. De oude toren
werd in 1918 gebouwd, maar in 1947 al vervangen door een hoger exemplaar. 

Wist je dat er op IJsland 104 vuurtorens zijn?

De oude vuurtoren in Akranes

Zondag 17 oktober

Rondom het schiereiland Snaefellsnes

Vandaag verkennen we het schiereiland Snaefellsnes, ook wel
“klein IJsland” genoemd. We vinden hier de basaltwand Gerðuberg, het beroemde zwarte kerkje van Búðir, de tot de verbeelding sprekende kliffen van Arnarstapi en de knalgele vuurtoren aan de kust bij Svörtuloft. Bij helder weer heb je hier goed zicht op de beroemde Snaefellsjökull, de gletsjer die Jules Vernes inspireerde tot zijn boek, “Naar het middelpunt van de aarde”.

We overnachten in Grundarfjörður niet ver van de markante berg Kirkjufell. Als in de avond of nacht de Aurora aan de hemel danst is dit de perfecte locatie om deze fotografisch vast te leggen.

 Wist je dat de berg Kirkjufell, de meest gefotografeerde berg van IJsland is?

Een regenboog over de kust bij Svörtiluft

Maandag 18 oktober

Watervallen en een dinosaurus

We beginnen deze dag bij de Hraunfossar. Over een lengte van wel negenhonderd meter komen overal
watervallen onder het lavaveld vandaan. Het water is smeltwater van de Langjökull gletsjer en stroomt over een harde onderlaag tussen het lava door naar de rivier Hvíta waar het weer tevoorschijn komt. Diezelfde dag staan we ook nog oog in oog met Hvitserkur. Een op een dinosaurus lijkende rots die de
baai leeg lijkt te drinken.

Hvítserkur wordt ook wel de trol van Noord-West IJsland genoemd. 

Hvítserkur, de dinosaurus rots in Noord IJsland

Dinsdag 19 oktober

De waterval van de goden

Aan watervallen geen gebrek op IJsland. Vandaag bezoeken we onder andere de Goðafoss, de waterval van de goden. Als deze waterval al niet bijzonder is vanwege zijn vorm, dan zeker omdat de wetspreker Thorgeir Thorkelsson, hier in het jaar 1000 zijn afgodsbeelden in de rivier gooide als blijk dat hij zich tot het christendom had bekeerd. Een andere waterval die we zeker willen bezoeken is de Reykjafoss. Een meertraps waterval met mooie stromingen, en bovendien wordt geflankeerd door een heuse hotpot.

We overnachten in de omgeving van het muggenmeer Mývatn. Als er geen Noorderlicht te zien is, bestaat de mogelijkheid om je in de avonduren onder te dompelen in het Mývatn Nature Bath.

De waterval Reykjafoss in Noord IJsland

Woensdag 20 oktober

Hete bronnen, pruttelende potten en de krachtigste waterval van West Europa

Op deze dag bezoeken we het hete bronnen gebied Námaskarð. Veel pruttelende potten met kokende modder, stoompluimen en kleurrijke mineralen. We lopen door de zwarte lavavelden bij Leirhnjúkur en gaan naar de krachtigste waterval van West-Europa in de kloof Jökulsá Gljufúr: de Dettifoss. De Dettifoss is 100m breed en 44m hoog. Gemiddeld stort hier 200m3 water per seconde door de kloof, die ook wel de “Grand Canyon van Europa” wordt genoemd.

  Dettifoss, de meest krachtige waterval van West Europa

Donderdag 21 oktober

De mooiste krater van IJsland en meer

We beginnen deze dag met een klim naar de rand van de kegelvulkaan Hverfjall. De 2500 jaar oude krater heeft een diameter van één kilometer en steekt ongeveer 140 meter boven het landschap uit. De krater biedt een prachtig uitzicht over de omgeving. We rijden een stuk landinwaarts naar de waterval Aldeyjarfoss. Een waterval die in mijn top drie van mooiste watervallen van IJsland niet ontbreekt. Omgeven door prachtige basalt structuren is dit een waterval om niet meer te vergeten. 

De waterval ligt aan het begin van de Sprengisandur route dwars door het binnenland. 

De Aldeyjarfoss, omgeven door bijzondere basaltstructuren

Vrijdag 22 oktober

Stadswandeling in Reykjavik

In de ochtend vliegen we van Akureyri naar de hoofdstad van IJsland, Reykjavík. In Reykjavik bezoeken we onder andere de Hallgrímskirkja, het congrescentrum Harpa, en de stylistische Vikingboot Sólfar. Natuurlijk kun je ook op eigen houtje door de stad struinen. 

Sólfar, het stylistische Vikingschip in de haven van Reykjavik

Harpa, een architectonisch gewaagde constructie in Reykjavik

Zaterdag 23 oktober

Na een erg vroeg ontbijt reizen we af naar de luchthaven, en vliegen we terug naar Amsterdam, met een ervaring rijker, en veel prachtige foto’s! 

De Aurora Borealis danst over de flanken van de markante berg Kirkjufell

Gerry van Roosmalen, de reisleider

Fotograaf en auteur Gerry van Roosmalen heeft IJsland sinds 1999 meer dan 30 keer bezocht. Geen twee reizen waren tot nu toe hetzelfde. Nog steeds viel en valt er veel te ontdekken in dit land van ongekende fotografische mogelijkheden. Ander licht is een ander IJsland, ieder seizoen heeft een andere sfeer. Als landschapsfotograaf raak je hier nooit uitgekeken. Gerry heeft het liever niet over “mooi” weer. Interessant weer is waar hij voor gaat.

Tijdens de fotografie reis verteld Gerry over IJsland, maar natuurlijk ook over de technieken die hij gebruikt om de tot de verbeelding sprekende landschappen vast te leggen.

In 2009 verscheen zijn eerste boek, “Waarom Groenland…”, naar aanleiding van zijn reis naar dit land in 2006. Door wat hij (in)zag in 2006 besloot hij in 2007 terug te keren met als doel “opkomen voor het onrecht”.

In 2012 verscheen zijn boek “Ode aan IJsland”. In dit boek laat hij IJsland zien door de ogen van iemand die voor de eerste keer oog in oog staat met de bijzondere, ruige en soms vertederende landschappen van dit fascinerende land.

In 2013 werd “Ode aan IJsland” in het Engels vertaald en als IBook uitgegeven in 25 landen.

In 2021 verschijnt zijn nieuwe IJsland boek…

Overige publicaties van Gerry van Roosmalen vind je hier

Deze reis boek je bij IJslandtoursIJslandtours 

N.B. Programmawijzigingen voorbehouden. Afhankelijk van de weers- of andere omstandigheden kan de reisleider ter plekke besluiten het programma te wijzigen.

Voor meer informatie, bel me op 06-55337196 of mail me op:info@odeaanijsland.nl

Terug naar het begin van deze pagina