Menu Sluiten

Wederom verslagen door de wind …

Een mooi stukje Laugavegur, maar verslagen door de wind

Voorbij de Skógafoss

Je staat aan de voet van de Skógafoss, in enkele seconden ben je doorweekt, nat tot op het bot. Je hoort de kracht van de waterval, voelt de luchtverplaatsing van het water dat van een hoogte van ruim zestig meter in de diepte stort. Je bent gelukkig, voelt je één met IJsland. Misschien trotseer je de trap met bijna 400 treden, om de waterval ook van boven te bekijken. Volledig voldaan daal je de 400 treden weer af, stapt in je auto en rijdt gelukzalig maar onwetend, van wat je hebt gemist, door naar de volgende highlight van dit magnifieke eiland.

Het mooiste stuk van de Skógagil, de kloof die via de rivier Skógá de Skógafoss voedt, begint hier pas. Het landschap, bestaande uit, met weelderig groen begroeide heuvels, diepe ravijnen, en meer dan een dozijn watervallen, nodigt uit tot een lange wandeling.

Als wij eind mei beginnen aan onze wandeling langs de Skógagil, kunnen we aan de lijst met bezienswaardigheden ook nog de prachtige wolkenluchten toevoegen. Hoewel prachtig, ben ik ook meteen op mijn hoede. De wolken voorspellen weinig goeds.

Een sierlijk lint door het weelderige groene landschap

Het is nog vroeg in het seizoen, maar de ondergrond, bruin gekleurd door de strenge winter, wordt langzaamaan weer volgroen. Eigenlijk zou ik moeten schrijven dat de Skógagil als een litteken het bijzondere landschap doorsnijdt. Maar “litteken”, zou dit ravijn geen recht doen. Skógagil slingert als een sierlijk lint door het weelderig groene landschap. Een groen landschap, overkoepelt door een blauwe lucht, waarin een witte rolwolk de kers op de taart mag zijn.

Als ik meer naar het noorden kijk, siert een andere bijzondere wolk het landschap. Alsof een gigantische trechter klaar hangt, en ieder moment zijn inhoud wil lozen over een in de verte liggende heuvel.

Meer dan een dozijn watervallen

We hebben deze wandeling al verschillende keren gedaan. En iedere keer weer nemen we ons voor om een stukje verder te lopen. Ons doel om een keer echt goed zicht te hebben op de gletsjers hebben we tot nu toe nog niet kunnen halen. We zijn verjaagd door de wind, regen en simpelweg omdat het donker werd, en we het niet zo’n goed plan vinden om hier in het donker te gaan wandelen.

Bij verschillende watervallen neem ik even de tijd om foto’s te maken. De mooiste watervallen zijn wat mij betreft toch de Skálabrekkufoss, de Króksfoss en de Gluggafoss. Van die laatste zijn er meer op Ijsland. We passeren natuurlijk veel meer watervallen. De Hestavaðsfoss, de Fosstorfufoss, de Steinbogafoss, de Fremri-Fellsfoss, de Innri-Fellsfoss, de Rollutorfufoss, de Kæfufoss, en nog verschillende watervallen die zover ik weet naamloos door het leven gaan.

De Skálabrekkufoss een van de mooiere watervallen langs de route

De Gluggafoss in de Skógagill

De Króksfoss 

Fotograferen wordt een uitdaging

Na ongeveer zeven kilometer komt de Neðstifoss in beeld. Door de verschillende omstandigheden van voorgaande wandelingen heb ik van deze waterval nog geen foto. Dit keer moet het gaan lukken. Ik heb nog maar net mijn statief opgesteld, of uit het niets komt plots een heftige wind opzetten. Van alle kanten wordt er door de wind aan mijn camera en statief getrokken. Slechts met moeite weet ik een paar foto ‘s te maken.

De Neðstifoss markeert voor ons meestal het punt waar we moeten omkeren. Omkeren, door wind, regen, of door het simpelweg ontbreken van daglicht. Ook nu lijkt het dat de wind het ons onmogelijk gaat maken om onze weg te vervolgen. Toch nemen we even de steile klim naar boven. De wind slaat ons hier zo hard om de oren, dat we geen andere keus hebben dan om te keren.

Onze aftocht wordt deze keer begeleid door een snoeiharde wind, gelukkig in de rug. Als we weer wat lager komen, neemt ook de wind enigszins af. We zoeken even beschutting achter een grote rots, en genieten van de mooie wolkenluchten.

 

Mijn publicatie "IJslandse Parels"

Let op! I.v.m. mijn vakantie, van 11 september tot en met 8 oktober worden bestellingen in die periode niet verzonden. Voorkom teleurstellingen, en bestel uw exemplaar van IJslandse Parels voor 8 september!

Mijn nieuwste publicatie over IJsland. Meer dan 100 toplocaties in IJsland die je gezien wilt hebben. Alle locaties zijn voorzien van de coördinaten voor je navigatie! 
IJslandse Parels is de perfecte voorbereiding voor je IJslandreis. 

Bestel het hier!

 

 

Heb je interesse in een fotografiereis? Kijk eens op mijn site voor het actuele aanbod. Klik Hier

Al mijn IJslandreizen zijn een samenwerking met:

IJslandtours
IJsland Tours, de specialist voor al uw IJsland reizen