Menu Sluiten

Þakgil, een paradijselijke plek in IJsland

Þakgil, de “beschutte vallei”

We zijn hier eerder geweest. Ik weet niet meer in welk jaar, maar ik weet wel dat het regende, dat het hard regende. Met het voornemen onder andere omstandigheden, de vallei Þakgil opnieuw te bezoeken reden we terug over de 14 kilometer lange zandweg.
Jaren later, het is eind mei, draaien we de zandweg weer in. IJsland bezoek ik meestal in de herfst en winter, zo tussen oktober en maart. De weg naar de vallei Þakgil, is van eind september tot eind mei afgesloten. Een zandweg, veel bochten, steile stijgingen en even steile afdalingen. We genieten van de route met de bijzondere uitzichten.


Als wij de vallei inrijden, beginnen ook wolken zich samen te pakken. Met het vooruitzicht van beter weer voor de volgende dag, besluiten we spontaan, om een huisje voor de nacht te huren. Het zijn slechts trekkershutjes, maar het is mogelijk om beddengoed ter plekke te huren. Een tweepits fornuis, en een eigen toilet maakt de trekkershut, een trekkershut plus!

Een mooie maar natte wandeling

Omdat de wolken dreigen, beginnen we snel aan onze wandeling. Ons doel, uitzicht op de gletsjer, hebben we al moeten opgeven. Er ligt nog te veel sneeuw. Veel sneeuw in combinatie met het te verwachten slechte weer, maakt de kans groot, te verdwalen. We gaan voor een kleinere ronde.
Een steile zandweg, ooit een jeeptrack, brengt ons snel op hoogte. In de verte is al duidelijk te zien, hoe de donkergrijze wolken hun natte inhoud over de bergen uitsproeien. Wij zijn nog omgeven door redelijke weersomstandigheden. We genieten van de mooie uitzichten, de groene bergen, en de bijzondere rotspartijen. Met een beetje fantasie staan we zelfs even oog in oog met de Carthaagse generaal Hannibal Barkas, staand op een olifant, die in het jaar 218 voor Christus Italië binnenviel.

Waar we een paar minuten geleden slechts werden geteisterd door wind en koude, heeft de regen ons nu ook gevonden. In de beschutting van een ondiepe grot, nuttigen we onze lunch, en hopen we dat de wolken plots openbreken en de regen zal stoppen. Een ijdele hoop, zal al snel blijken.


Er rest ons niets dan door de stromende regen terug te wandelen naar onze trekkershut plus.

Tikkende regen op de ramen is ook gezelligheid

Vanachter het raam van onze trekkershut kijken we uit over de camping. We zien verschillende kleine 4×4´s, uitgerust met een daktent een plekje zoeken op de camping. Onder omstandigheden zoals deze, realiseer ik me dat een daktent in IJsland wellicht avontuurlijk, romantisch en misschien wel avontuurlijk-romantisch kan lijken, maar in de praktijk stap je nat in je tent, en word je de volgende dag wakker, en is alles nog steeds nat. Avontuurlijk, ja dat wel. Romantisch? Alleen bij fijne weersomstandigheden. Ik zet de verwarming maar een tandje hoger, terwijl ik een slokje neem van mijn hete koffie.

Als afsluiting van de dag nog even naar de Duivelsrots

In de avonduren klaart het een klein beetje op. Beter gezegd, de wolken worden iets minder hard uitgewrongen. Een lichte motregen blijft, maar dat weerhoudt ons er niet van om onze warme hut even te verlaten, en op zoek te gaan naar de Djöflarokk, oftewel duivelsrots. Het is het enige landmark dat ik vond toen ik op internet zocht naar Þakgil. Een naam van de rotspunt vond ik nergens, maar Djöflarokk leek me wel een leuke naam.
Djöflarokk ligt eigenlijk op een voor de hand liggende plek. Tegelijkertijd met ons, arriveerden vanmiddag nog meer bezoekers in de vallei. Maximaal een half uur na aankomst waren ze alweer vertrokken, maar niet voordat ze een kloof in waren gelopen. In die kloof vonden wij nu ook Djöflarokk.

De regen is even helemaal gestopt. Ik pak mijn camera uit de rugzak, en verklein de wereld om me heen tot wat ik door mijn zoeker kan zien.

 

 

Mijn publicatie "IJslandse Parels"

Let op! i.v.m. mijn vakantie, van 11 september tot en met 8 oktober worden bestellingen in die periode niet verzonden. Voorkom teleurstellingen, en bestel uw exemplaar van IJslandse Parels voor 8 september!

Mijn nieuwste publicatie over IJsland. Meer dan 100 toplocaties in IJsland die je gezien wilt hebben. Alle locaties zijn voorzien van de coördinaten voor je navigatie! 
IJslandse Parels is de perfecte voorbereiding voor je IJslandreis. 

Bestel het hier!

 

 

Heb je interesse in een fotografiereis? Kijk eens op mijn site voor het actuele aanbod. Klik Hier

Al mijn IJslandreizen zijn een samenwerking met:

IJslandtours
IJsland Tours, de specialist voor al uw IJsland reizen