Menu Sluiten

De uitbarsting van de Fagradalsfjall

Het is oktober 2020, als in het Geldingadalir, op het IJslandse schiereiland Reykjanes, een niet aflatende reeks van aardbevingen begint, enkele met een kracht van 5,6 op de schaal van Richter. De verwachtte vulkaanuitbarsting startte na ruim 50.000 aardbevingen op 19 maart 2020 vanuit de krater Fagradalsfjall.

Wat had ik graag in het vliegtuig gestapt om zo ooggetuige te mogen zijn van dit visueel spectaculaire natuurgeweld. Hoewel velen die stap wel waagden, besloot ik vanwege de Covid uitbraak niet te gaan. Ik hoopte op betere tijden, met uitbarsting, maar zonder Covid.

Helaas, eind september, een maand voordat ik naar IJsland zou afreizen stopte na zes maanden de uitbarsting.

En nu, het is inmiddels 21 mei 2022, mogen we kijken naar de nieuwe creatie van moeder natuur. Een indrukwekkende massa uitgestoten magma bedekt een groot deel van de bodem van het Geldingadalir. Op enkele plaatsen komt nog wat stoom tussen de lava omhoog. De lava die één groot kunstwerk heeft gecreëerd, maar dat opgebouwd lijkt te zijn uit duizenden op zichzelf staande kunstwerkjes.

Bruin, grijs, zwart, rood, en hier en daar wat spiegelend blauw gesteente zover het oog reikt. Een surrealistisch landschap, waarvan we maar geen genoeg kunnen krijgen. Het mooie weer speelt natuurlijk ook een grote rol. Een heerlijk zonnetje, blauwe luchten, afgewisseld door witte wolken; zelfs zonder de uitgestroomde lava is het uitzicht al zonder meer fenomenaal.

Onderweg stoppen we regelmatig. Soms om wat te eten, soms om onze kuiten even rust te geven, maar het meest toch om de omgeving in ons op te nemen. Zelfs de wind, die opsteekt zodra we aan het eind van de wandeling, op het voor ons hoogste punt zijn aangekomen, weet ons niet te verjagen.

Ik probeer mezelf een voorstelling te maken, hoe het hier ten tijde van de uitbarsting moet zijn geweest, en ik weet het meteen. De volgende keer, dan ben ik erbij!

Heb je interesse in een fotografiereis? Kijk eens op mijn site voor het actuele aanbod. Klik Hier

Al mijn IJslandreizen zijn een samenwerking met:

IJslandtours
IJsland Tours, de specialist voor al uw IJsland reizen