Menu Sluiten

De basaltkust van Kálfshamarsvík

Kálfshamarsvík, een kleine baai in het noordelijk deel van het schiereiland Skagi. Aan het begin van de 20ste eeuw werd het bewoond door ongeveer 100 mensen die voornamelijk leefden van de visserij. Rond 1940 was de nederzetting grotendeels verlaten. De laatste inwoner vertrok in 1961. De huizen werden grotendeels afgebroken, en elders opgebouwd. Wat nog rest zijn enkele turfmuren en funderingen.

Een puzzel van basalt kolommen

De schoonheid van de baai is voornamelijk te danken aan de vele basalt kolommen die hier bijna ordelijk lijken te zijn neergesmeten.

Te midden van de basalt kolommen die ongeveer twee miljoen jaar geleden ontstonden staat sinds 1940 een in Art Deco stijl gebouwde vuurtoren welke in 1942 in gebruik werd genomen.

Als ik kom aanlopen kijken de vele schapen even verschrikt op. De schapenoogjes volgen iedere stap die ik zet, en als ik iets te dichtbij kom, draaien de schapen om, en gaan er in een rustig tempo vandoor, om even verderop verder te gaan met wat schapen voornamelijk doen, eten.

Een klein paradijsje voor wie van fotografie houdt.

Ik heb mazzel met het weer, en kijk op mijn gemak rond en probeer de ideale spots te vinden voor het maken van wat foto’s. Als de zon langzaam richting de horizon vertrekt loop ik terug naar de camper, en neem mezelf voor om terug te zijn bij de vuurtoren voordat de zon deze dag uitzwaait.