Menu Sluiten

Fotografiereis naar Zuid en Oost-IJsland

5 tot en met 12 maart 2022

Je ziet ze vaak voorbij komen. Foto’s van IJsland. De ene foto nog mooier dan de andere. Stel je nu eens voor dat je niet alleen naar de foto’s kijkt, maar dat je er onderdeel van wordt! Het is nu niet alleen visueel, maar je snuift nu ook de arctische lucht op, voelt de wind door je haren waaien, hoort het donderend geraas van het water, dat met veel geweld van soms meer dan zestig meter hoogte de diepte in stort.

Terwijl al je zintuigen worden geprikkeld en je het landschap in je opneemt, haal je de camera uit de rugzak. Je legt de landschappen vast, en probeert wat je ziet, ruikt, voelt en proeft te registreren in je opnames. Herinneringen voor de rest van je leven.

IJsland bezoek je niet, IJsland beleef je!

Van 5 tot en met 12 maart 2022 kun je weer mee met fotograaf en auteur Gerry van Roosmalen naar deze parel in het noordelijk deel van de Atlantische Oceaan, vlak onder de poolcirkel. Overdag bezoeken we de mooiste plekjes van IJsland. We stoppen bij highlights, maar soms ook omdat het licht gewoon mooi is. In de avonduren houden we de hemel in de gaten om zo geen kans voorbij te laten gaan om de Aurora Borealis vast te leggen.

De prijs voor deze reis is:

  • Inclusief vluchten
  • Inclusief luchthavenbelasting
  • Inclusief alle overnachtingen
  • Inclusief 7 keer ontbijt en 6 keer diner
  • Inclusief alle vervoer-ter-plaatse
  • Inclusief de workshop “fotograferen op IJsland”
  • Inclusief het boek “fotograferen op IJsland”

Niet inbegrepen

Lunch ⋅ persoonlijke uitgaven ⋅ eventuele toeslagen.

Prijs vanaf € 2395,00 p.p. 

Bijkomende kosten: Reserveringskosten € 35,00
Calamiteitenfonds € 2,50

Dagprogramma

Zaterdag 5 maart

Vandaag vliegen we vroeg in de middag naar IJsland. Na aankomst halen we onze bagage en de auto op en begint ons IJsland avontuur. We verlaten al snel de hoofdweg en rijden naar het hete bronnen gebied Krýsuvik waar we worden verwelkomd door de sterk ruikende zwavelbronnen en modderpoelen.  Voor een groot deel vervolgen we de route langs de zuidkust van IJsland naar ons eerste hotel in de omgeving van het plaatsje Hella.
Vanaf deze eerste dag houden we de nachthemel in de gaten voor de Aurora Borealis.

 

Zondag 6 maart

Deze dag volgen we de zuidkust verder naar het oosten. We bezoeken onder andere de Gluggafoss, een bijzondere waterval die iets van de doorgaande route afligt waardoor deze niet zo vaak wordt bezocht.
Wat Gluggafoss uniek maakt, is de geologie – de rivier heeft verschillende gaten en tunnels gemaakt in de zachte palagonietbodem, waardoor het water zijn weg vindt – we noemen deze gaten “gluggar” of ramen. De bijnaam is dan ook “Raam waterval”.

De waterval waar je achterlangs kunt lopen, de Seljalandsfoss staat ook op het programma. Niet altijd bereikbaar, maar wel interessant is de iets verderop gelegen Gljúfrabúi. Vrij vertaald “Hij die in de kloof woont”.

We gaan ook kijken bij  gletsjertong Solheimajökull, en het beruchte zwarte strand van Reynisfjara waar de beroemde pieken, de Reynisdrangar in de oceaan staan. De basaltkolommen, het zwarte strand en het uitzicht op Dýrholæy maken dit strand bijzonder fotogeniek.

 

Maandag 7 en dinsdag 8 maart

We rijden verder naar het oosten en vinden al snel het 585 vierkante kilometer grote lavaveld Eldhraun. Zo mooi en zo vredig als het er nu uitziet, zo gruwelijk is zijn geschiedenis. Het lavaveld ontstond tijdens een negen maanden durende vulkaanuitbarsting van de kraterrij Lakí. Deze uitbarsting wordt vaak gezien als de oorzaak van de Franse revolutie in 1789.

Ook de kleine maar bijzondere waterval Stjórnarfoss is een goede aanleiding om even de benen te strekken en te fotograferen. Verder bezoeken we de waterval Svartifoss en de gletsjertong Svínafelljökull. Het ijsbergenmeer Jökulsárlón met het diamantstrand mag zeker niet ontbreken. Kilometers van inspiratie. Onze overnachting is niet ver van het meer vandaan. Bij helder weer en kans op het noorderlicht kunnen we hier in de avonduren snel zijn.

Woensdag 9 maart

We rijden deze ochtend nog even terug naar het ijsbergenmeer om het vroege ochtendlicht te omarmen. Daarna rijden we verder naar het oosten. 
Vandaag bezoeken we onder andere Vestrahorn, een walhalla voor fotografen. De steile kliffen met pieken tot 454m hoog typeren deze plek, gelegen op schiereiland Stokksnes. De zwarte zandstranden die de iconische berg omringen zorgen voor een prachtig contrast. De vele pekzwarte zandduintjes en de reflecties maken deze plek een tot de verbeelding sprekende locatie waar je uren kunt verblijven, en dan nog steeds het idee hebben dat je nog niet alles hebt gezien.

Donderdag 10 maart

De tunnel Almannaskarðsgöng is de doorgang naar het echte oosten van IJsland. De tunnel is sinds 2005 in gebruik en werd gebouwd om de oude bergpas die in de wintermaanden regelmatig door sneeuwval werd geblokkeerd te kunnen vermijden. Vandaag zien we onder andere de Eystrahorn, het ondergeschoven zusje van de Vestrahorn, maar onder de juiste omstandigheden minstens net zo interessant. Natuurlijk hebben we nog meer interessante fotostops, zoals de piek Fauskaklettur, de waterval Skutafoss en de Sveinsstekksfoss.

Vrijdag 11 maart

Vandaag nemen we afscheid van het oosten van IJsland en vliegen we terug naar de relatieve drukte van Reykjavik. Voor wie wil maken we een korte wandeling door de stad en bezoeken onder andere het monument Sólfar, een stylistische weergave van een Vikingboot, het congres en muziekcentrum Harpa en de beroemde kerk van IJsland, Hallgrímskirkja. De rest van de dag is ter vrije besteding.

Zaterdag 12 maart

Vandaag vertrekken we voor dag en dauw vol met nieuwe herinneringen en verhalen terug naar Nederland. 

Fotograaf en auteur Gerry van Roosmalen

 

Fotograaf en auteur Gerry van Roosmalen heeft IJsland sinds 1999 meer dan 35 keer bezocht. Geen twee reizen waren tot nu toe hetzelfde. Nog steeds viel en valt er veel te ontdekken in dit land van ongekende fotografische mogelijkheden. Ander licht is een ander IJsland, ieder seizoen heeft een andere sfeer. Als landschapsfotograaf raak je hier nooit uitgekeken. Gerry heeft het liever niet over “mooi” weer. Interessant weer is waar hij voor gaat.

Tijdens de fotografie reis verteld Gerry over IJsland, maar natuurlijk ook over de technieken die hij gebruikt om de tot de verbeelding sprekende landschappen vast te leggen.

In 2009 verscheen zijn eerste boek, “Waarom Groenland…”, naar aanleiding van zijn reis naar dit land in 2006. Door wat hij (in)zag in 2006 besloot hij in 2007 terug te keren met als doel “opkomen voor het onrecht”.

In 2012 verscheen zijn boek “Ode aan IJsland”. In dit boek laat hij IJsland zien door de ogen van iemand die voor de eerste keer oog in oog staat met de bijzondere, ruige en soms vertederende landschappen van dit fascinerende land.

In 2013 werd “Ode aan IJsland” in het Engels vertaald en als IBook uitgegeven in 25 landen.

Juni 2021 verscheen “IJslandse Parels“. 240 pagina’s met het mooiste van IJsland inclusief alle coördinaten en relevante informatie. De ultieme voorbereiding voor je IJslandreis, en een boek dat thuishoort bij de echte IJslandliefhebber.

Overige publicaties van Gerry van Roosmalen vind je hier

 

Deze reis boek je bij IJslandtoursIJslandtours 

N.B. Programmawijzigingen voorbehouden. Afhankelijk van de weers- of andere omstandigheden kan de reisleider ter plekke besluiten het programma te wijzigen.

Voor meer informatie, bel me op 06-55337196 of mail me op:info@odeaanijsland.nl

Terug naar het begin van deze pagina