Menu Sluiten

Op pad in IJsland

Zaterdag

Ik heb heerlijk geslapen. De vermoeidheid is uit mijn lijf. Ik kan er weer een dag tegen. Rond 08:30 laten we het hotel achter ons. Vandaag hebben we vooral korte fotostops. De eerste grote fotostop houden we bij de Gluggafoss. Een waterval die nog niet echt ontdekt is door de grote massa. Het voelt goed om met slechts een kleine delegatie bij deze waterval te staan. Ik heb al verschillende keren bij deze waterval gestaan, en geen twee keer was het hetzelfde. Iedere keer zijn vooral de weersomstandigheden anders. Ik heb foto’s van deze waterval omgeven door bruin dor gras, omgeven door malse groene weide, omgeven door veel ijspegels, en nu vooral geflankeerd door veel sneeuw. Voor wie twijfelt welk seizoen het beste is om IJsland te bezoeken kan ik enkel zeggen “ieder seizoen”. Het is steeds anders.

Ondanks de woeste en onherbergzame natuur van IJsland is het voornaamste ingrediënt om foto’s van de landschappen te maken “licht”. En dat licht zorgt voor een constant veranderend IJsland. Ik vraag ook nooit om goed weer voor IJsland. Niets is zo vervelend voor een fotograaf als door IJsland te reizen en enkel blauwe luchten te zien. Geef mij maar van die donkere luchten waar zo nu en dan de zon doorheen weet te priemen. Een enkel hagel of sneeuwbui neem ik dan graag op de koop toe.

We maken nog een flink aantal kilometers en komen bij een laagstaande zon aan bij het hete bronnen gebied Krýsuvík. Dit wordt ons laatste uitstapje van deze reis. Het winterse Krýsuvík biedt nog een laatste uitdaging voor een boeiend plaatje. De stoom met een klein beetje tegenlicht ziet er erg boeiend uit. Het tegenlicht is helaas van korte duur. De zon verdwijnt achter de bergen en legt Krýsuvík in de schaduw.

 

De zon staat nog net boven de horizon als we naar onze laatste accommodatie rijden. Hotel Jazz in Keflavík. Vriendelijk personeel, mooie kamers en op nog geen 15 minuten rijden van het vliegveld waar we morgenvroeg rond 05:45 aanwezig moeten zijn.

Ons laatste diner houden we in het gezellige visrestaurant Vitinn in Sandgerði niet ver van Keflavík. Als we na het diner buiten staan is er vaag wat noorderlicht. Ik rijd terug naar het hotel en terwijl enkele fanatieke fotografen nog voor een laatste keer het noorderlicht vast gaan leggen ga ik naar mijn kamer om mijn koffer te pakken.

Morgenvroeg, heel vroeg, om 04:30 gaat de wekker. Ik ga nog even profiteren van een paar uurtjes slaap.

1 reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *