Menu Sluiten

Mister Blue Sky

Als ik in de ochtend de gordijnen van mijn hotelkamer open ben ik verbaasd. Voor het eerst sinds lang zijn er daadwerkelijk schaduwen zichtbaar. Dat wil dus zeggen dat ergens buiten mijn blikveld de zon aan de hemel staat te schijnen zonder gehinderd te worden door bewolking.

We beginnen dan ook opgetogen aan deze dag die ons als eerste naar de kassen van Friðheimar in Reykholt brengt. De eigenaar van de kassen legt ons uit hoe een en ander werkt. Alles is geautomatiseerd zodat hij zelfs in het buitenland via zijn iPhone temperatuur, licht en het openen en sluiten van ramen kan regelen. Deze techniek heeft hij gekocht in Nederland. De twee belangrijkste producten in zijn kassen zijn komkommers en tomaten. De bloemen van de komkommers worden bestuifd door hommels die geimporteerd worden vanuit Nederland. Ook veel van de techniek voor bewatering komt uit Nederland. Leuk om in Ijsland zaken tegen te komen met een Nederlands tintje.

1EV 5719

De route gaat verder naar de waterval Faxi. Ik heb hier al vaak gestaan met redelijk egale luchten als achtergrond en ben blij met de verschillende schakeringen van grijs die nu de waterval omlijsten. Qua fotografie ben ik dol op bewolking, maar dan wel bewolking in gradaties en een en ander aan zonlicht om zo de bewolking wat extra contrast of dynamiek te geven.

1EV 5736

1EV 5748

Die dynamiek is helaas grotendeels afwezig als we bij het Geiser gebied aankomen. De lucht is op zich wel mooi, maar de witte stoompluimen van de Strokkur gaan bijna naadloos over in de witte wolkenpartijen.

1EV 5789-2

1EV 5759

Bij de Gullfoss hebben we weer wat meer geluk. De grote hoeveelheden regenwater van de afgelopen dagen maken de waterval krachtiger waardoor het water extra wit opschuimt. Vooral als de zon het wateroppervlak weet te beroeren lijkt het water net dat extra beetje wit te krijgen. Plots begrijp je ook de naam van de rivier. Hvitá, oftewel witte rivier.

1EV 5792

Na onder andere een korte stop bij de kerk van Skalholt rijden we naar de Urriðafoss. Hoewel het lastig is om hier een goede hoek te vinden om het watergeweld vast te leggen maakt de donkere wolkenlucht in de achtergrond de foto voor mijn interessant. Als dan in de nevel nog een subtiele regenboog tevoorschijn komt kan voor mij deze dag niet meer stuk.

1EV 5834

We sluiten deze dag af met een bezoek aan het graf van Robert James Fischer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *