Menu Sluiten

Aurora-Borealis fotografie reis

30 september tot en met 7 oktober 2023

Doe je ogen dicht, maak je hoofd leeg. Stel je voor je staat in een woest oer landschap. In de verte zie je het ijskoude witbruine water van een van de meest woeste rivieren van West-Europa. Je staat vlak aan de rand van een veertig meter hoge, en honderd meter brede rand van een kloof. In die kloof stort het water van de woeste rivier met een donderend geraas over de rand. Je proeft de opstuivende nevel, en wordt langzaam één met dit onvoorstelbare natuurgeweld. Je staat aan de rand van de meest woeste waterval van West-Europa, de Dettifoss!

Stel je voor, je doet je ogen weer open, en je staat er nog steeds!

Dat kan! Tijdens de reis naar Noord-IJsland staat de Dettifoss op het programma, net zoals de prachtige rots Hvítserkur, de tot de verbeelding sprekende Kirkjufell, de basaltkolommen rotskust van Arnarstapi en nog veel meer. En je kunt erbij zijn!
De dagen vullen we zoveel mogelijk met het bezoeken van de meest fotogenieke plekjes van IJsland. Voor zowel de beginnende als de gevorderde fotograaf is hier veel te leren en ervaring op te doen. In de avonduren houden we een oogje gericht op de hemel voor het geval de Aurora Borealis zich laat zien. Daarnaast kunnen we elkaars foto’s bekijken, beoordelen en zien wat er goed ging of wat er fout ging.

De prijs voor deze reis is:

  • Inclusief vlucht Amsterdam – Keflavik v.v.
  • Inclusief vlucht Akureyri – Reykjavik
  • Inclusief luchthavenbelasting
  • Inclusief alle overnachtingen
  • Inclusief 7 keer ontbijt en 6 keer diner
  • Inclusief alle vervoer-ter-plaatse
  • Inclusief de workshop “fotograferen op IJsland”
  • Inclusief het boek “fotograferen op IJsland”

Niet inbegrepen

Lunch ⋅ persoonlijke uitgaven ⋅ eventuele toeslagen.
Vanaf € 2480,00

Bijkomende kosten: Reserveringskosten € 35,00
Calamiteitenfonds € 2,50

Dagprogramma

Zaterdag 30 september

Vroeg in de middag vliegen we naar het internationale vliegveld van IJsland op Keflavik. Via het plaatsje Akranes rijden we naar onze eerste accommodatie. Afhankelijk van de omstandigheden stoppen we kort in het plaatsje Akranes, waar twee vuurtorens vlak bij elkaar staan. Met een beetje geluk treffen we hier ook nog de beheerder van de vuurtoren en kunnen we ook binnen een kijkje nemen.

Zondag 1 oktober

Op deze dag omcirkelen we het schiereiland Snæfellsnes. Op het schiereiland zijn voldoende fotografische uitdagingen te vinden. Zo hebben we de basaltwand Gerðuberg, het zwarte kerkje Búðir, de ruige rotskust van Arnarstapi met zijn steile zwarte basaltkliffen, en het Skarðsvik strand.
We overnachten niet ver van de beroemde markante Kirkjufell berg, die vanuit verschillende punten bijzondere foto´s kan opleveren.

Maandag 2 oktober

Over een lengte van wel 900 meter, komen vele kleine stroompjes onder het lavaveld Hallmundarhraun vandaan, om zich samen te voegen met het water van de rivier Hvítá. Een wonderbaarlijk schouwspel waar je wel uren naar kunt blijven kijken. Vanaf de Hraunfossar is het even een stevige rit naar de op een dinosaurus lijkende rots Hvítserkur te rijden. Als de omstandigheden kloppen kun je de rots samen met een mooie spiegeling in één beeld vangen.
Ook bezoeken we de kloof Kolugljufur met daarin de waterval Kolufossar. Een waterval met mooie fotografische uitdagingen.

Dinsdag 3 oktober

Vandaag staan er twee watervallen op het programma. De eerste is de Reykjafoss. Het water stroomt hier over verschillende kleine plateaus in een diepe kloof. Zowel van dichtbij als vanaf een afstandje zijn hier mooie foto’s te schieten. Door de vele plateaus is dit de ultieme plek om met je grijsfilters aan de slag te gaan, en je foto’s te laten opvallen door de dynamiek van het water.
De volgende waterval is de Goðafoss, de waterval van de goden. Gescheiden door enkele rotspartijen stromen hier twee grote en een aantal kleine watervallen in de rivier Skjálfandafljót. De waterval is makkelijk bereikbaar van zowel de oost- als de westzijde. Beide zijden hebben hun eigen charme en schoonheid.
Natuurlijk zien we deze dag meer dan enkel deze twee watervallen. Zo reiden we onder andere voorbij aan de bergpieken Hraundrangi, en kunnen we met een beetje geluk ook de kloof Kotagil bezoeken.

Woensdag 4 oktober

Met veel kracht ontsnapt de hete stoom uit de grond bij de hete bronnen van Hverir. De pruttelende modderpotten en de 430 meter hoge berg Námafjall vormen een prachtige locatie waar je fotografisch los kunt gaan.
Alsof al dat stoomgeweld nog niet genoeg is, bezoeken we vandaag ook de krachtigste waterval van West-Europa, de Dettifoss, en de iets stroomopwaarts van deze waterval gelegen Selfoss. Beide watervallen liggen in de kloof Jökulsá Gljufúr, ook wel de Grand-Canyon van IJsland genoemd.

Donderdag 5 oktober

Een bezoek aan de kegelvulkaan Hverfjall mag op deze reis niet ontbreken. Het is een inspannende klim naar boven, maar vanaf de kraterrand heb je een geweldig uitzicht over het Mývatn meer, en de binnenkant van de krater met een doorsnede van ruim een kilometer.
Als de weg open is bezoeken we een van de mooist gelegen waterval van IJsland, de Aldeyjarfoss. Omgeven door kolommen van basalt valt het water ongeveer twintig meter naar beneden en maakt vaak ritmische vormen in het lager gedeelte van de rivier.

Vrijdag 6 oktober

In de ochtend rijden we naar het vliegveld in Akureyri en nemen de vlucht terug naar Reykjavík. In Reykjavik wandelen we langs de mooiste plekjes in deze stad. We bezoeken het architectonische hoogstandje Harpa, een bijna geheel uit glas opgetrokken congrescentrum, maar ook Sólfar, het stylistische vormgegeven Vikingschip, een ode aan de zon. We bezoeken ook nog enkele highlights van het schiereiland Reykjanes.


Zaterdag 7 oktober

Bepakt met veel mooie foto’s, en prachtige herinneringen, vliegen we vandaag terug naar Amsterdam.

Fotograaf Gerry van Roosmalen

 

Fotograaf en auteur Gerry van Roosmalen heeft IJsland sinds 1999 meer dan 35 keer bezocht. Geen twee reizen waren tot nu toe hetzelfde. Nog steeds viel en valt er veel te ontdekken in dit land van ongekende fotografische mogelijkheden. Ander licht is een ander IJsland, ieder seizoen heeft een andere sfeer. Als landschapsfotograaf raak je hier nooit uitgekeken. Gerry heeft het liever niet over “mooi” weer. Interessant weer is waar hij voor gaat.

Tijdens de fotografie reis verteld Gerry over IJsland, maar natuurlijk ook over de technieken die hij gebruikt om de tot de verbeelding sprekende landschappen vast te leggen.

In 2009 verscheen zijn eerste boek, “Waarom Groenland…”, naar aanleiding van zijn reis naar dit land in 2006. Door wat hij (in)zag in 2006 besloot hij in 2007 terug te keren met als doel “opkomen voor het onrecht”.

In 2012 verscheen zijn boek “Ode aan IJsland”. In dit boek laat hij IJsland zien door de ogen van iemand die voor de eerste keer oog in oog staat met de bijzondere, ruige en soms vertederende landschappen van dit fascinerende land.

Het boek “Ode aan IJsland” werd in 2013 naar het Engels vertaald en als IBook uitgegeven in 50 landen.

Juni 2021 verscheen “IJslandse Parels“. 240 pagina’s met het mooiste van IJsland inclusief alle coördinaten en relevante informatie. De ultieme voorbereiding voor je IJslandreis, en een boek dat thuishoort bij de echte IJslandliefhebber.

Overige publicaties van Gerry van Roosmalen vind je hier

Deze reis boek je bij IJslandtours

IJslandtours 

N.B. Programmawijzigingen voorbehouden. Afhankelijk van de weers- of andere omstandigheden kan de reisleider ter plekke besluiten het programma te wijzigen.

Voor meer informatie, bel me op 06-55337196 of mail me op: info@odeaanijsland.nl

Terug naar het begin van deze pagina