Menu Sluiten

Jubileum reis Fotolumni leden

Op reis naar IJsland onder leiding van Gerry van Roosmalen

IJsland, het land van elfen en trollen, het land van vuur en ijs, maar ook het land van  ontelbare watervallen, de grootste gletsjers van Europa, dertig actieve vulkanische systemen en de wereldberoemde zwarte stranden. Een land dat in een paar zinnen niet valt te beschrijven.
Het eiland meet twee en een halve keer de grootte van Nederland. Met zijn krap 350.000 inwoners is het een land van veel rust en ruimte. 

Een reis door IJsland, is een reis vol verrassingen. Voor de een zal de grootste verrassing die immens grote waterval zijn, voor de ander het magnifieke uitzicht op de gletsjer. Weer iemand anders zal het IJsbergenmeer het mooiste vinden dat hij/zij ooit te zien kreeg. Maar voor iedereen die IJsland bezoekt, of dat nu voor de eerste, tweede of tiende keer is, blijft het een overweldigende ervaring. 

Of dat allemaal het eiland nog niet fascinerend genoeg maakt, is de unieke ligging ook nog ideaal voor het aanschouwen van de Aurora Borealis, beter bekend als het noorderlicht. Het zien van het Noorderlicht is een ervaring die je niet gauw zult vergeten. De ervaring wordt alleen nog maar mooier als je er ook nog in slaagt om dit fenomeen in een foto te kunnen vangen. Hoewel IJsland een paradijs is voor fotografen, kan het ook een behoorlijke uitdaging zijn om het land mooi en anders in beeld te brengen. Ga je op internet zoeken naar het aanbod van IJsland foto’s dan zie je vaak “dezelfde” foto’s terug. Deze foto’s zijn gemaakt vanaf het meest bekende en misschien ook het meest voor de hand liggende standpunt. Natuurlijk kun je op veilig gaan en deze highlights fotograferen zoals ze zijn. 

Op IJsland krijg je de diverse landschappen zo voorgeschoteld. En omdat het zo makkelijk lijkt, is IJsland juist het land waar je met je creativiteit extra aan de slag zult moeten, want een foto van een mooi landschap, is niet meteen een mooie foto van een landschap.

Wat kun je verwachten:

Fotograferen

Samen met Gerry gaan we op zoek naar de beste plekjes en de mooiste composities. 

We beginnen de reis op het schiereiland Snaefellsnes. Nadat we het schiereiland hebben verkend gaan we verder langs de zuidkust. We verblijven steeds twee of drie nachten in dezelfde accommodatie en doen van daaruit onze uitstapjes. In principe gaan we in de ochtend na het ontbijt op weg en komen pas weer in de accommodatie terug als we voldoende uit de dag gehaald hebben.

Onderweg zal Gerry het een en ander over IJsland vertellen, relevante informatie delen
over het volgende doel en vragen beantwoorden. 
In oktober komt de zon rond 08:00 op en gaat rond 18:30 weer onder. We hebben dus iedere dag tussen de 9 en 10 uur daglicht. Tel je daar de blauwe uurtjes bij op hebben we overdag bijna 12 uur tijd om te fotograferen. 

Dagprogramma

Zaterdag 9 oktober 

We reizen met Icelandair vanaf Schiphol naar IJsland. We vertrekken om 13:05, en komen rond 16:00 plaatselijke tijd aan op het vliegveld Keflavík. Vanaf het vliegveld hebben we nog een rit van ongeveer een uur voor de boeg. Als de tijd het toelaat stoppen we onderweg nog even bij de twee vuurtorens van Akranes.

Onze eerste accommodatie vinden we in Snorrastaðir op het schiereiland Snaefellsnes. De avonduren gebruiken we om nader kennis te maken, eventuele vragen te beantwoorden en als de omstandigheden het toelaten (nooit garantie) het noorderlicht vast te leggen.

Zondag 10 oktober

Vandaag “ronden” we het schiereiland Snaefellsnes. Tijdens het rijden zal ik zoveel mogelijk vragen beantwoorden en jullie te informeren over ons volgende doel en wat voor fotografische uitdagingen daar liggen. We bezoeken onder andere de basaltwand Gerðuberg, het zwarte kerkje Búðir, en de
ruige rotskust van Arnarstapi. Op deze dag mag natuurlijk ook de tot de verbeelding sprekende berg Kirkjufell niet ontbreken. 

We overnachten nogmaals in Snorrastaðir.

Maandag 11 oktober

Deze dag rijden we via het nationale park Þingvellir waar we de waterval Öxarárfoss bezoeken door naar de tot de verbeelding sprekende geiser Strokkur. Deze geiser stuwt gemiddeld iedere 8 minuten een kolom water tot wel twintig meter de lucht in. Daarna bezoeken we de nabijgelegen Gullfoss,
de gouden waterval. Het is een echte watervallen dag, want ook de Seljalandsfoss wordt met een bezoek vereerd. Het bijzondere aan deze waterval is de wandeling die je erachter langs kunt maken.

Seljalandsfoss

We eindigen deze dag in de omgeving van de Skogafoss. Een bijzondere plek mocht het noorderlicht zich hier openbaren.

Dinsdag 12 oktober

Deze dag bezoeken we onder andere de ruim honderd meter hoge kaap Dyrhólaey. De kaap is bekend vanwege de hoge boog en de vuurtoren. Een half uurtje verderop vinden we een bijzondere rotsformatie, Reynisdrangar. Het bijbehorende zwarte strand is ooit uitgeroepen tot een van de mooiste stranden
van de wereld. De basaltconstructies aan dit strand leveren genoeg inspiratie voor veel foto´s. 

De nacht verblijven we in dezelfde accommodatie.

Woensdag 13 oktober

We vervolgen onze reis. We rijden onder andere naar de gletsjertong Svínafelljökull. Een gletsjertong waar je een stukje langs af kunt wandelen. In de loop van de dag komen we aan bij het ijsbergenmeer Jökulsárlón. Vanaf de gletsjer breiðamerkurjökull drijven grote brokken ijs langzaam naar de zee. Veel ijsbrokken worden op het strand teruggeworpen en vallen daar ten prooi aan de golfslag. Een gevecht dat de ijsbrokken enkel kunnen verliezen, maar wat wel mooie plaatjes kan opleveren.

We overnachten in deze omgeving, dus wie weet hebben we noorderlicht met het ijsbergenmeer als decor.

Donderdag 14 oktober

Deze dag bezoeken we onder andere de beroemde berg Vestrahorn. De Vestrahorn is een tot de verbeelding sprekende bergrug die eindigt in de oceaan. Door de zwarte zandduintjes en het pekzwarte strand liggen hier veel mogelijkheden voor iedere fotograaf.

Vrijdag 15 oktober

Vandaag beginnen we aan de lange rit terug naar Keflavík. Onderweg houden we nog wat korte fotostops om misschien nog een keer te stoppen op iets wat we op de heenweg al zagen, of om te stoppen bij plaatsen die we op de heenweg gemist hebben.

Zaterdag 16 oktober

Deze dag vliegen we terug naar Amsterdam. Onze vlucht vertrekt rond half acht in de ochtend. We vertrekken dan ook al rond vijf uur in de ochtend naar het vliegveld.

Algemeen

In principe is er gedurende de hele dag gelegenheid om vragen te stellen over fotografie, maar we kunnen het natuurlijk ook over andere zaken hebben. Het Noorderlicht krijgt in de avonduren altijd voorrang. Als er een goede kans is om het noorderlicht te zien, trekken we er natuurlijk
op uit om dit fenomeen vast te leggen 

Koken doen we meestal zelf. Er wordt van iedereen verwacht om iets mee te helpen met het bereiden van de maaltijden en het opruimen en afwassen. Het voordeel hiervan is dat we helemaal vrij zijn in het indelen van onze tijden. Hierdoor zijn we flexibel voor het mooiste licht.

Kennismakingsbijeenkomst

Een paar weken voor vertrek houden we een kennismakingsbijeenkomst. Tijdens deze bijeenkomst kunnen we alvast horen wat ons motiveert om naar IJsland te gaan, wat je van de reis verwacht, krijg je
advies over kleding, en houd ik een workshop waarin ik een klein beetje in ga op de techniek. Ook krijg je te horen wat verstandig is om mee te nemen naar IJsland, en krijg je een paar opdrachten mee naar huis zodat je bepaalde zaken alvast wat kunt oefenen.

Wie is Gerry van Roosmalen

Fotograaf en auteur Gerry van Roosmalen heeft IJsland sinds 1999 meer dan 30 keer bezocht. Geen twee reizen waren tot nu toe hetzelfde. Nog steeds viel en valt er veel te ontdekken in dit land van ongekende fotografische mogelijkheden. Ander licht is een ander IJsland, ieder seizoen heeft een andere sfeer. Als landschapsfotograaf raak je hier nooit uitgekeken. Gerry heeft het liever niet over “mooi” weer. Interessant weer is waar hij voor gaat. 

Tijdens de fotografie reis verteld Gerry over IJsland, maar natuurlijk ook over de technieken die hij gebruikt om de tot de verbeelding sprekende landschappen vast te leggen. In 2009 verscheen zijn eerste boek, “Waarom Groenland…”, naar aanleiding van zijn reis naar dit land in 2006. Door wat hij (in)zag in 2006 besloot hij in 2007 terug te keren met als doel “opkomen voor het onrecht”.

In 2012 verscheen zijn boek “Ode aan IJsland”. In dit boek laat hij IJsland zien door de ogen van iemand die voor de eerste keer oog in oog staat met de bijzondere, ruige en soms vertederende landschappen van dit fascinerende land. 

In 2013 werd “Ode aan IJsland” in het Engels vertaald en als IBook uitgegeven in 25 landen.

Reserveringen gaan via IJsland Tours. Klik Hier

IJslandtours IJsland Tours, de specialist voor al uw IJsland reizen

 

N.B. Programmawijzigingen voorbehouden. Afhankelijk van de weers- of andere omstandigheden kan de reisleider ter plekke besluiten het programma te wijzigen.