Reactie hoekje


Jan van de Lagemaat
Hallo Gerry, Inmiddels zijn er al weer drie weken...

Jos Henrichs
Beste Gerry IJsland in het vroege voorjaar klinkt...

Hans van Wijk
Een week thuis en terugkijkend naar deze fotoreis ...

Archives

Op pad met de fotograaf

De oktober fotografie reis naar IJsland met als thema Noorderlicht ligt inmiddels achter de rug. Het was een heerlijke week waarin we verschillende keren spectaculair noorderlicht gezien hebben en daarnaast ook enorm hebben genoten van de prachtige herfstkleuren. Een en ander over het verloop van de reis leest u hier.

De volgende reis gaat van start op 16 maart 2013. Hiervoor zijn nog slechts een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Wilt u mee? stuur dan een mailtje met uw informatie naar info@odeaanijsland.nl. Op verzoek kan bij voldoende belangstelling ook op een andere datum een fotografie reis worden ingepland. (minimaal 6 deelnemers)

 

Langs de zuidkust van IJsland

Van 6 Oktober tot en met 13 oktober 2012,

staat de volgende fotografie/Aurora Borealis reis naar het betoverende IJsland op het programma.

De reis is samengesteld in samenwerking met IJsland Tours, aangesloten bij de ANVR en SGR, en wordt begeleid door fotograaf Gerry van Roosmalen, auteur van het boek “Ode aan IJsland”.

Overdag bezoeken we veel van de indrukwekkende bezienswaardigheden aan de IJslandse zuidkust zoals:

De vulkanische boogrots Dyrhólæy, het gitzwarte strand van Reynisfjara, de waterval waar je achter langs kunt wandelen Seljalandsfoss,  de machtige waterval Skógafoss en het indrukwekkende  ijsbergenmeer Jökulsárlón. Natuurlijk bezoeken we ook het Geysir gebied, de bekendste IJslandse waterval Gullfoss die in twee trappen over een hoogte van meer dan 30 meter de diepte in stort en het nationaal park Þingvellir waar het eerste democratische parlement van Europa in het jaar 930 bij elkaar kwam.

We overnachten in goede accommodaties waar we in de avonduren de gemaakte foto´s bespreken en ingaan op de techniek. Natuurlijk houden we daarbij één oog gericht op de noordelijke hemel waar we met een beetje geluk de Aurora Borealis zullen zien en ook kunnen fotograferen.

De groep bestaat uit minimaal 6 en maximaal 8 deelnemers.

 • De prijs voor deze reis bedraagt € 1799,00 per persoon op basis van een tweepersoons kamer. 
 • Reserveringskosten: € 25,00 per boeking.
 • Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking,
 • Overnachtingen zijn op basis van halfpension. (ontbijt en diner)
 • Alle boekingen gaan via www.ijslandtours.nl.

De prijzen zijn inclusief de vlucht van Nederland naar IJsland vv, en inclusief luchthavenbelasting.

IJsland, het land van vuur en ijs, het land van elfen en trollen, het land van bloedige saga’s, het land van de Aurora Borealis. IJsland een paradijs voor fotografen. Tijdens deze 8 daagse reis maken we kennis met een groot deel van zuidelijk IJsland. Prutellende modderpotten, gigantische gletsjers,  sprookjesachtige watervallen, het gitzwarte strand Reynisfjara en veel meer. In de avonduren bespreken we een aantal van de foto’s die we gedurende de dag hebben genomen en gaan we in op de techniek. Tenminste als de Aurora Borealis zich niet laat zien, want zodra de Aurora over de hemel danst staan we buiten om dit adembenemende fenomeen in de camera te vangen.

De groep bestaat uit minimaal 6 tot maximaal 8 deelnemers en is geschikt voor zowel de doorgewinterde als de beginnende fotograaf die meer uit zijn/haar camera wil halen.

Dagindeling

Dag 1

 Dag 5

We verzamelen rond 11:00 op Schiphol. Om 14:00 vertrekt onze vlucht naar Kevlavik op IJsland. Na aankomst brengen we een bezoek aan het geothermische gebied Krýsuvík waar we kennis maken met de sterk ruikende zwavelbronnen en modderpotten. Daarna rijden we naar onze eerste accommodatie in de buurt van Hvolsvöllur. We rijden naar het nationale park Skaftafell waar we onder andere een wandeling maken naar de Svartifoss, een waterval die tussen basaltkolommen naar beneden stort. Ook brengen we een bezoek aan een uitloper van de Vatnajökull, de grootste gletsjer van Europa.
  Krysuvik Svinafelljokull

Dag 2

 Dag 6

We vertrekken al vroeg voor een bezoek aan de gouden cirkel. Een tocht langs de actieve geiser “Strokkur” die gemiddeld elke 8 minuten een kolom water tot 20 meter hoog de lucht in spuit, de Gouden waterval Gullfoss en het nationale park Þingvellir met zijn mooie waterval de Öxaráfoss. In Þingvellir werd in het jaar 930 het eerste democratische parlement van Europa opgericht. Vandaag brengen we een bezoek aan het ijsbergenmeer Jökulsarlón en het bijbehorende zwarte strand waar vaak grote brokken ijs aanspoelen. Het Jökulsarlón is vaak het decor geweest van grote films zoals “Die another day, A view to a kill, Tomb raider en Batman begins. Het meer ontstond in de warme periode tussen 1920 en 1965.
Gouden circel Jokulsarlon

Dag 3

 Dag 7

Vandaag staat de vallei Þjórsárdalur op het programma. We bezoeken de restanten van de oude vikingboerderij Stöng die in 1104 na een uitbarsting van de Hekla door as werd bedolven en wandelen daarna naar het sprookjesachtige gebied Gjaín. Als het weer en de wegcondities het toelaten bezoeken we ook de Haífoss, een 122 meter hoge waterval.  We rijden de route langs de zuidkust terug. Onderweg stoppen we onder andere nog bij Dýrholaey, een 120 meter hoge kaap van vulkanische oorsprong. Aan het eind van de dag komen we aan bij ons hotel vlak bij de Blue Lagoon (entree circa € 30,00) waar we heerlijk kunnen badderen in het warme mineraalrijke water van ongeveer 37 graden.
   De Gjarfoss in Gjain    Dyrholaey

Dag 4

Dag 8

We rijden verder naar het oosten en genieten van de prachtige zuidkust van IJsland. We stoppen onder andere bij de Seljalandsfoss, een waterval waar je achter langs kunt wandelen, de Skogafoss, een 60 meter hoge waterval, de basaltformaties bij Reynisfjara vanwaar we ook zicht hebben op de Reynisdrangar. We overnachten niet ver van het prachtige ijsmeer Jökulsárlon.

Rond 08:00 uur vertrekt onze vlucht terug naar Amsterdam. Als het goed is gaan we opgeladen maar ontspannen terug naar huis met veel prachtige foto’s en veel verhalen. 
Ontspannen, want de laatste avond mochten we bijkomen in de warme omhelzing van het water van de Blue Lagoon…

Reynisfjara The Blue Lagoon

Tips:

 • Als je je camera niet goed kent neem dan je handleiding mee
 • Zorg voor voldoende geheugen kaartjes
 • Voor het fotograferen van het noorderlicht is een statief noodzakelijk
 • Een kabel ontspanner kan heel nuttig zijn
 • Het fotograferen van het Noorderlicht  gaat het mooist met een groothoeklens. 20 tot 35 mm
 • Oneindig op het objectief is vaak niet tot het eind van de aanslag. Kijk overdag goed wat je oneindig punt is

N.B. Programmawijzigingen voorbehouden. Afhankelijk van de weers- of andere omstandigheden kan de reisleider ter plekke besluiten de dagindeling te wijzigen.

Voor vragen over deze reis kunt u contact opnemen met:

IJsland Tours

Tel.: +31 (0)30-230.80.10

Of

Gerry van Roosmalen. 

Tel.: +31 (0)413-490890

 

 

 

IJsland tours is aangesloten bij: